Kerstbomen zijn er weer in verschillende maten

Kerstbomen-van-goede-kwaliteit

Echte kerstbomen sfeervol en duurzaam

Het is nog steeds niet duidelijk wat voor het milieu beter is echte Kerstbomen of kunstbomen, wel is zeker dat je de boom na Kerst beter mee kunt geven aan de gemeente om te versnipperen dan een open vuur maken met verschillende kerstbomen. Wij kiezen voor echte Kerstbomen van zeer goede kwaliteit die we zelf kweken. Met kluit of zonder kluit.

Hoe houd ik de Kerstboom zo lang mogelijk mooi?

 1. Kies een gezonde, groene boom zonder bruine naalden
  Laat je handen door een paar takken gaan; de naalden moeten buigzaam zijn en niet uitvallen. Til dan de boom een paar centimeter op en zet hem op de stam. Het is niet erg als er dan een paar bruine naalden uitvallen, maar groene naalden zouden niet mogen vallen.
 2. Snoei de stam 
  Als je thuiskomt met de boom, snoei dan een paar centimeters van de stam en plaats de boom in een emmer met warm water als je hem niet direct opzet. Dit verwijdert hars wat de boom in de weg zit om water te absorberen. Plaats de boom in een koude garage zonder verwarming of op een plek zonder wind en ijskoude temperaturen. Zodra je de boom in de woonkamer zet snoei je nog een klein stukje van de stam. Plaats de boom op een stevige sokkel waar minstens 3,5 liter water in zit.
 3. Hou de boom ver van de verwarming, haard en luchtafvoer
  Niets zo feestelijk als een uitbundig gedecoreerde boom naast de open haard, maar als de haard regelmatig aan staat, droogt je boom sneller uit. Als de lucht thuis bij jou erg droog is, kun je een luchtbevochtiger in de buurt zetten.
 4. Zorg voor genoeg water
  Het waterniveau moet boven de basis van de stam uit komen. Als er te weinig water is, groeit er hars over het snijvlak van de stam en kan de boom geen water meer absorberen.
 5. Haal de boom weg voordat ‘ie is uitgedroogd
  Als je tot op het laatste moment wacht, weet je zeker dat er straks een berg dode naalden op de vloer ligt. De makkelijkste manier om de naalden te verwijderen is met je stofzuiger – zonder het opzetstuk, zodat de naalden direct in de stofzuiger zak belanden.

Kerstbomen-met-kluit

Kerstboom met kluit mooi houden

Kerstboom met kluit water geven
Een kerstboom met kluit kun je het beste in een grote pot planten. Een boom met de kluit nog in een zak moet je nog even in een pot zetten. Knip de zak of het net open, zet de kluit in een pot en vul deze aan met tuinaarde of potgrond. Je moet deze stevig aandrukken, want anders valt de boom om. Geef een boom met kluit daarna meteen een paar liter water.

Het is belangrijk om de kluit goed vochtig te houden met water. Geef de kerstboom met kluit zoveel water dat de kluit steeds vochtig aanvoelt (let op niet te nat, maar vochtig!).

Let wel op dat de pot van de onderkant gaatjes heeft. Anders loop je kans dat de pot vol met water komt te staan waardoor de wortels gaan rotten. Zorg er dan wel voor dat de pot op een bord of waterschaal staat, zodat eventueel overtollig water niet op de vloer komt.

Laatste tip voor het watergeven: Geef na een weekje een klein beetje (verdund zoals op verpakking staat) Universele plantenvoeding. Dat houdt de boom iets langer in conditie en helpt ook tegen het uitvallen van naalden.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.